Zorgarchitect legde de puzzel voor dagbesteding Hof van Schokland

Aventurijn Zorg is een kleinschalige zorginstelling met twee locaties in de Noordoostpolder. Eind 2019 brandde de dagbestedingsschuur van de zorgboerderij op Schokland af. Dit was natuurlijk een grote teleurstelling voor het dozijn cliënten en daarom is K4 Architecten kort daarna begonnen met schetsen voor herbouw. De uitdaging was dit binnen het bescheiden budget te realiseren.

 

De puzzel werd nog iets uitdagender door de verschillende functies die in het gebouw moesten worden verenigd. De meest zichtbare zijn het restaurant en het winkeltje, maar er is ook een timmerwerkplaats, een creatief atelier, de stal waar kleine huisdieren worden gehouden en een ruimte voor tuinonderhoud en groenvoorziening. Tot slot speelde de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een rol in verband met de status van Schokland als Werelderfgoed.

 

Voldoening

Eind 2021 kon de herbouw van start gaan en op 8 juli 2022 is Hof van Schokland officieel geopend. Zorgarchitect Dirk Klaver kijkt met voldoening terug op dit zorgproject: “De puzzel was om op minder vierkante meters alles compact en kleinschalig een plek te geven. Hierbij was routing belangrijk, de scheiding tussen bezoekers en de cliëntenruimte. Voor sommige deelnemers is gezelligheid belangrijk, andere moeten zich soms juist kunnen terugtrekken. Om deze puzzel te kunnen leggen moest ik de deelnemers dus wel een beetje leren kennen.”

 

Veilige werkplek

“Het restaurant ligt uiteraard aan de straatzijde en kijkt uit over Schokland,” vervolgt Klaver. “De kleedruimte voor de deelnemers en de kantine zijn aan de erfzijde. Er zijn veel doorkijkjes waardoor de cliëntbegeleider goed zicht kan houden. Juist enigszins uit het zicht kan het management op de bescheiden verdieping zitten. Ook aan duurzaamheid is gedacht, het gebouw heeft een warmtepomp en op het dak liggen zonnepanelen. De primaire kleuren zijn antraciet, zilvergrijs en blauw. Ik denk dat het gelukt is een veilige werkplek te scheppen voor de deelnemers en een aantrekkelijke plek voor polderbewoners en toeristen om producten uit de moestuin te kopen of te genieten van een koffie met de befaamde zelfgebakken Schokker appeltaart.”

 

<< TERUG NAAR K4 BLOG

  • Hof van Schokland
  • dirk-klaver-ef-7337-b-kl
  • Hof van Schokland
  • hof-van-schokland

logo-k4architecten-transparant

 

Projecten